Mikroenjeksiyon işlemi anne adayından alınan yumurta hücresinin içine baba adayından alınan sperm hücresinin çok ince bir iğne yardımıyla yerleştirilmesi işlemidir. Bu işlem laboratuarda özel bir mikroskop yardımıyla gerçekleştirilir. Mikroenjeksiyon yöntemi tüp bebek tedavisinin temelini oluşturmaktadır.
Mikroenjeksiyon işleminin de dâhil olduğu laboratuar süreci aşağıda özetlenmiştir:
- Anne adayı yumurta toplama işlemi için operasyon odasına alınır.
Yumurta toplama işlemi 15-20 dakika süren kısa bir işlemdir ve anestezi altında gerçekleştirilir. Fakat işlemin kısalığından dolayı verilen anestezi miktarı çok azdır. Operasyon odasında yumurtaların bulunduğu folikül sıvıları küçük laboratuar tüplerine çekilir. Tüpler laboratuarda incelenerek yumurtalar seçilir.
- Yumurtalar seçildikten sonra embriyoluğumuz yumurtaları inkübatör denilen ve ortam şartları anne karnını andıran özel dolaplarda dinlenmeye bırakır. Bu sırada baba adayının sperm hücreleri de mikroenjeksiyon işlemi için hazır hale getirilir.
- Özel bir mikroskop aracılığıyla gerçekleştirilen mikroenjeksiyon işleminin ardından döllenen yumurtalar (zigot) tekrar inkübatörlere kaldırılarak gelişmeye bırakılır.
- Mikroenjeksiyon işleminden bir gün sonra döllenen yumurtalar 2 hücreli embriyo haline gelirler. Bu süreç içerisinde inkübatör içindeki iki hücreli embriyoların gelişimi embriyologlarımız tarafından izlenir.
- Mikroenjeksiyon işleminden iki gün sonra embriyolar bölünmeye ve gelişmeye devam ederek dört hücreli olurlar. Dört hücreli hale gelen sağlıklı embriyolar transfer işlemi için hazırdır. Mikroenjeksiyondan sonraki ikinci gün aynı zamanda transfer günüdür. Transfer işlemi merkezimizde anestezisiz gerçekleştirilir. 10-15 dakika süren kısa bir işlemdir. Ultrason muayenesinden farksızdır. Laboratuarda hazır hale getirilen embriyolar ince boru şeklinde katater adı verilen bir cihaza yüklenerek anne adayına transfer edilir.
Mikroenjeksiyon bugün tüm modern ivf merkezlerinde tüp bebek tedavisinin bir parçası olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda spermin yumurta zarını geçmek için salgıladığı enzimin yetersiz olduğu olgularda da mikroenjeksiyon tavsiye edilen bir uygulamadır.